Zwangerschapstips

Tips om zwanger te worden

Wanneer jij en je partner hebben besloten een kind te krijgen zal een zwangerschap vaak niet direct gebeuren. Statistisch gezien is:

  • 30% binnen drie maanden zwanger
  • 70% binnen zes maanden zwanger
  • 80% binnen 12 maanden zwanger
  • 90% binnen 24 maanden zwanger

Iedere vrouw is anders en daarom is het ook niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat jullie zwanger raken. Maar je kunt zelf wel enkele dingen doen die het proces mogelijk versnellen. Hieronder volgen enkele aanbevelingen.

Ken je cyclus
Wanneer je weet hoe lang je cyclus duurt kan je uitrekenen wanneer de ovulatie (ongeveer) plaats zal vinden. Tijdens je ovulatie zal je sneller zwanger worden. Je kunt hiervoor ook ovulatietesten kopen. Gemiddeld vindt de ovulatie 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Wanneer vrijen
Als je hebt uitgerekend wat je vruchtbare periode is (rondom de ovulatie) is de kans dat een zwangerschap ontstaat uit de vrijpartij het grootst één dag voor de ovulatie. Het is voldoende om rond die tijd om de dag te vrijen, dan is de kwaliteit van zijn sperma het beste.

Ondergoed
Laat je partner niet te strakke onderbroeken dragen. Hierdoor kan het sperma te warm worden wat niet goed is voor de kwaliteit.

Zuurgraad vagina
De zuurgraad van de vagina heeft ook invloed op het sperma van de man. Zorg dat de zuurgraad van je vagina niet te hoog is, dit kan je voorkomen door niet met zeep te wassen en vermijd inwendige douches.

Blijf even liggen
Blijf na het vrijen nog even een liggen, probeer minstens een half uur te blijven liggen.

Alcohol en roken
Stop met roken en het drinken van alcohol. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Roken en alcohol hebben een slechte invloed op de vruchtbaarheid. Ook de kwaliteit van het sperma van je partner heeft hier onder te lijden.

Leeftijd
Vanaf je dertigste zal de vruchtbaarheid van de vrouw afnemen. Ook zal de kwaliteit van het sperma achteruit gaan.

Foliumzuur
Je kunt alvast beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit zal de kans op een zwangerschap niet vergroten, maar het is wel beter voor je baby wanneer je zwanger wordt. Het verkleind bijvoorbeeld de kans op een openruggetje.