Opvoeden als levenskunst

 

Veel mensen vergissen zich er in maar opvoeden is de levenskunst nummer 1. Ga maar eens na welke kwaliteiten je allemaal dient te bezitten om je kind een goede opvoeding te kunnen geven. Waarschijnlijk denk je als eerste aan geduld en flexibel denken. Het is niet altijd makkelijk maar gelukkig krijg je er wel heel veel voor terug.

 

Wat makkelijk zou zijn in de opvoeding is als je kind naar je luistert maar zoals we allemaal weten gebeurt dit natuurlijk lang niet altijd. Kinderen zijn snel afgeleid en gaan het liefst hun eigen weg. Dus waarom dan luisteren? Om toch de aandacht van je kind te krijgen, is het goed om je te realiseren dat niet alle kinderen hetzelfde zijn.

 

Drie soorten kinderen

Om te beginnen is het goed om je er bewust van te zijn dat er drie soorten kinderen bestaan. Let op: dit geldt alleen als basiskennis, uiteraard zijn er kinderen in vele gradaties. Het basisprincipe luidt echter dat het eerste soort kind al genoeg weet als hij/zij alleen maar jouw blik vangt. Het tweede kind reageert beter op je stem en zal dus contact met je leggen zodra je wat zegt. Het derde kind legt pas contact als je hem/haar even aanraakt.

 

Spelenderwijs gaat alles soepeler

Als je zou kunnen zeggen dat de levenskunst van een ouder de opvoeding van het kind is, dan de levenskunst van het kind spelen. Door middel van spelletjes en spelen, leert het kind het leven kennen en ontwikkelt het zichzelf. Wil je jouw kind op een vrolijke wijze met je mee krijgen en wil je dat hij naar je luistert? Zorg er dan voor dat je jouw kind mee trekt in een vrolijke stemming.

 

Zorg voor spelletjes onderweg

Zit je kind te jengelen op achterop de fiest? Of wilt het zijn jas niet aantrekken? Maak er dan een spelletje van. Wijs op de fiets dingen aan die je voorbij ziet komen, een lieve hond, een vogel die voorbij vliegt. Verzet de aandacht van het kind zodat het niet in zijn jengelende stemming blijft hangen maar in jouw vrolijke energie mee gaat. Zo is het kind meteen weer bij de les.