Oppassen

Soms wil je even gezellig samen een avondje weg, maar als je kinderen hebt die nog niet alleen thuis kunnen blijven, dan kan dat erg lastig zijn. In dit geval kun je kiezen om iemand op je kinderen te laten oppassen. Dit kan een familielid zijn of een goede vriend, maar er zijn ook mensen die je hiervoor kunt huren. Als je degene bent die komt oppassen, kan dit behoorlijk spannend zijn. Vooral als het de eerste keer is en het kindje nog erg klein is.

Oppas zoeken
Als je een oppas zoekt voor je kind of kinderen, dan kun je beginnen met de mensen in je omgeving te raadplegen. Het is fijn om je kind achter te laten met iemand die je kent en die je vertrouwt. Mocht er in je omgeving niemand zijn die je kan helpen, dan kun je zoeken op internet. Hier zijn verschillende sites te vinden waar je betrouwbare oppassers kunt vinden. Als deze persoon bij je langs komt, maak dan nog even goed kennis, zodat je de kinderen niet bij een wildvreemde achterlaat.

Voor het eerst oppassen
Het is erg spannend als je voor het eerst ergens gaat oppassen. Wat wordt er van je verwacht en hoe zal de avond of de dag verlopen. Denk eraan, dat je vooral veel leert door zelf te doen en als het kindje huilt, is dat helemaal niet erg. Nog een goede tip voor als het kindje nog erg klein is; neem extra kleding voor jezelf mee. Er wil wel eens een ongelukje gebeuren en het is dan erg naar als je de hele avond in vieze kleding moet doorbrengen.

Vragen stellen is belangrijk
Als je komt oppassen is het belangrijk dat je vragen stelt aan de ouders. Of dit nou bekenden van je zijn of niet, vragen stellen is niet dom. Kinderen houden vaak erg van regelmaat en ouders hebben meestal bepaalde ‘rituelen’. Denk hierbij aan de slaaptijden, boekjes lezen, liedjes zingen, melk, eten of tussendoortjes. Deze vaste regelmaat maakt het oppassen voor jou makkelijker, omdat de kinderen dit gewend zijn. Vraag ook na waar je alles kunt vinden. Niets is zo vervelend als moeten zoeken in een huis dat niet van jezelf is.